Po czym poznać, że klima działa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dnu
    Classic
    • 2010
    • 15

faktycznie z przodu brak, myślę że warto takie załozyć tez na przód, zawsze to ochroni śrube od piasty od ewentualnego syfu. Może ma ktoś nr katalogowy z etki tych diekielków??? to prosiłbym bardzo o podanie.
  • ARobert
    Rider
    • 2008
    • 254
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

..no właśnie. Jak rozpoznać, że klima działa (Climatik). Zalecane jest używanie klimy od czasu do czasu zwłaszcza w okresie kiedy jej działanie nie jest nam potrzebne. Zdaje się, że układ zaczyna pracować w temperaturach powyżej +5st. Mam zazwyczaj włączony przycisk A/C ale zapewne w niskich temperaturach układ nie działa. Dzisiaj rano było +3,5st. i według mnie układ zadziałał bo niskie obroty były w granicach 900 podczas gdy normalnie mam 700 i właśnie włączając A/C wzrosły czyli prawdopodobnie klima zaczęła pracować. Wydaje mi się, że poniżej najniższej temperatury układ nie powinien dać się włączyć tak jak w przypadku wentylatora na 0 ..a jednak przycisk się zapala.

Komentarz

• mizerd
      Ambiente
      • 2007
      • 151

np jeśli masz zaparowane szyby po uruchomieniu się klimy zaparowanie schodzi w błyskawicznym tempie
      Perfect Service by DobryGrześWawa
      Octavia 1,9 BXE 105 KM
      Uniden PC68XL+SIRIO AS-100

Komentarz

• ARobert
        Rider
        • 2008
        • 254
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez mizerd
        np jeśli masz zaparowane szyby po uruchomieniu się klimy zaparowanie schodzi w błyskawicznym tempie
        ...u mnie aż tak idealnie nie jest ale generalnie trochę nakłamałem bo jak właśnie sprawdziłem w instrukcji wystarczy +2 do zadziałania klimy a ja myślałem, że trzeba +5 ale i tak gdy temperatura jest bliska granicznej to nigdy nie wiem czy działa czy nie.

Komentarz

• satoot
          Rider
          • 2008
          • 525

Zamieszczone przez mizerd
          U mnie schodzi, ale nie czarujmy się - do błyskawicznie to daleko.
          Zaparowanie znika jedynie trochę szybciej, niż przy nie włączonym kompresorze.

Komentarz

• zbigniew147
            Rider
            • 2008
            • 482

bez klimy na zimnym silniku masakrycznie długo schodzi - zwłaszcza jak jest wilgotno albo pada deszcz, a przy włączonej klimie szybciurkiem znika
            pozatym na jałowym biegu widać jak w chwili załączenia spręzarki obroty siadaja i po sekundzie wzrastaja,
            jesli masz kompa to widac że zuzycie paliwa chwilowe wzrasta - najlepiej na biegu jałowym
            pozdro

Komentarz

• leszekmw
              RS
              • 2005
              • 5356

niech ktoś zamknie ten temat może...., było tutaj takich paręnaście .
              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
              GVI 1.4TSI
              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• satoot
                Rider
                • 2008
                • 525

Zamieszczone przez zbigniew147
                bez klimy na zimnym silniku masakrycznie długo schodzi - zwłaszcza jak jest wilgotno albo pada deszcz, a przy włączonej klimie szybciurkiem znika
                pozatym na jałowym biegu widać jak w chwili załączenia spręzarki obroty siadaja i po sekundzie wzrastaja,
                jesli masz kompa to widac że zuzycie paliwa chwilowe wzrasta - najlepiej na biegu jałowym
                pozdro
                Co do obrotów - zgadza się. 'Agregat' wymusza wyższe obroty o jakieś 80~150 (nie widzę na skali dokładnie wielkości) obrotów na minutę - tak się u mnie dzieje.
                Latem klima działa, gdy było ciepło w październiku było czuć wyraźnie chłód.
                Nie zauważam jedynie tego szybszego znikania pary wodnej z szyb (szyby przedniej).

Komentarz

Pracuję...